Slekten Brügger levde i det 13. århundre til 1418 som borgere og tilhørte en velstående magistratfamilie i Chur (Graubünden, Sveits).
Petrus de Ponte (von Brücke) nevnt 1244 tilhørte Walserfamilien i Arosa (Sveits). Junker Hans Brügger eide Heuberge ved Brüggerhorn og Churwalden.
Walter Brücker i Schänchental, betalte fra 29. mars 1290 årlig 3 Schilling til den nye kirken i Spiringen.
Heinrich Brücker er nevnt den 24. april 1365 som medlem av en voldgifts domstol.
Johann (Hans) Brücker er nevnt 1482 og 1490 som representant for sitt hjemsted for den femtende domstol. Det var også Walter Brücker (1500) som var Landvogt 1508 i Bollenz. Han var 1518 på den «päpstlich-Mailandische Pensionsrodel» med 15 Florin.
Hans sønn Heinrich falt 1515 i slaget ved Marignano. En yngre sønn, Hans, var 1520-1523 Vogt i Livinen, senere var han Pannerr, Landesstatthalter, Landammann, Gesandter og ridder.

Slekten kalles Brügger / Brugger / Brücker / Brücke / Brücken / Ponte …….
Bro kalles på tysk for Brücke og på fransk Ponte.  Det finnes flere slekter med dette navnet. Vår stamfar er muligens Ludwig von der Brücke. Han var Burggraf i Trier i 1131. Borgen var innbygget i en gammel romersk triumfbue / monumemt ved den gamle romerske broen i Trier.

Landammann Engelhard Brügger (1. halvdel av det 16. århundre) regnes som  slektens stammfar. En Engelhard Brügger var 20 ganger Ammann og 6 ganger Podestà i Tiran.
I det 16. århundre levde Andreas Brügger som Landammann i det X. Gericht Bund, dennes sønn Engelhard var også Landammann i det X. Gericht Bund. Andreas, født i 1588, var sønn til Engelhard. Han var i kongelig fransk krigs tjeneste og hadde et compani i Sveitsergarden. Kong Ludwig XIII utnevnte Andreas Brügger til oberst og han ble adlet. Den adelige slekten Brügger oppholdt seg i Mayenfeld men kom fra Churwalden.

Oberst Andreas Brügger gift 1. gang 1626 med Ursula von Menhardt, 2. gang ble han gift med vår stammor Maria Ursina von Salis-Soglio, de fikk sønnen Johann (Hans) Friedrich Brügger som giftet seg med Elisabeth von Salis-Grüsch. Deres sønn Andreas Brügger ble født  22. mars 1666 i Maienfeld, Sveits. Andreas Brügger nevnt som død i Halden (Norge) 1711 da hans hustru Maria betalte ekstraskatt. Andreas og Maria sin sønn Andreas Andreasen Brügger kom 1713 i tjeneste ved Bergenhus, og han fikk sønnen Hans Andreas Brügger. Både i Sveits og i Norge kom disse Brügger fra militærslekter. og begge steder ble de kalt von Brügger. Jeg har ikke funnet andre adelige von Brügger som kan tilhøre samme slekt.

Schild-18Jh-Krone
 Våpen skjoldet til Andreas von Brügger, grunnleggeren av Mayenfelder linjen. Han fikk et fransk ridder og Adelscliplom i 1628.

Brügger
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »