Ole Bastesen Gaustad var den første som startet navarsmiing i Meland. Fra Gaustad ble navarsmiinga videreført til gårdene Håtuft, Landsvik, Refsgard, Fosse, Fossesjøen, Flatøy, Hopland, Sagstad, Grasdal og Hestenes.

Klikk på et bilde og bruk piltastene.

Haatuft_Smia Navar_2 Navar_1
Smia på Håtuft Navar Meland kommune

Ole Bastesen Gaustad eller Baste-Ola som han ofte ble kalt var en pioner i utviklingen av småindustri i Meland på Holsnøy. Det hele begynte ca. 1835 da han ved å snik-titte inn i smia til smeden i Salhus, lærte han seg kunsten med å lage navarbor.

Han lærte faget bort til sine sønner og andre på nabogårdene. Dermed ble bygda kjent langs kysten, helt opp til Nordnorge, for sin dyktighet og produktivitet av verktøy. Det var mye å gjøre i smia, og en dag i 1881 fikk han et lettere infarkt og måtte bæres til sengen i huset, der ble han liggende til han døde 10 år senere.

Den eldste sønnen, Bastian (Baste) Olsen, startet smedvirksomhet på Landsvik i 1868. Han var da 33 år gammel og hadde nettopp giftet seg til gården med Anne Velemsdatter. Smia ble bygget av gammelt tømmer kjøpt og fraktet fra Odland. Baste hadde smia som attåtnæring til gården.
Den nest eldste sønn, Lars Olsen, overtok gården og smia på Gaustad etter faren.

Ole Håtuft, dattersønn til Ole Bastesen, var bonde og smed på gården Håtuft.

Navarsmeden
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »