Elen Dorothea Brygger ble født på Sundsbø i Lindås 1777 og var gift 3 ganger, 1. gang med Peder Henrichsen, 2. med Andreas Knudsen Olde og 3. gang med Mons Nilsen Herdlevær.

Peder Henrichsen var sjøfarer og handelsmann fra Flensburg. Elen Dorothea og Peder bosatte seg i Blomvåg på Herdlevær (som da hørte til Herdla) hvor Peder hadde overtatt handelen. Han hadde gode forbindelser og arbeidet opp et rikt handelshus. Men under Kaperkrigen 1807-1814 stengte engelske kryssere havner og kapret handelsskip og tok fanger. Peder var en av fangene som ikke kom tilbake, og da ble det fattigdom, og de måtte dryge melet med almebark og annet.
I dette første ekteskapet fikk Elen Dorothea 3 barn: Andreas Henrichsen født 1804, Hans Peter Henrichsen født 1806 og Catharina Maria Henrichsen født 1808.

Elen Dorothea giftet seg opp igjen i 1810 med sjøkaptein og handelsmann Andreas Knudsen Olde som da var bondehandler i Hollendergaten i Bergen. Andreas Henrichsen vokste opp og ble en vill krabat, rømte til sjøs i 10 års-alderen, og kom snart ut i samme farten som faren hadde hatt. Det hendte en gang de hadde vært innom Bergen med med gryn og mel, at de hadde «glemt» å klarere tollen, og han ble ettersøkt av politiet. Men da var det en baker som reddet han, ved å la han krype inn i en bakerovn, og der var det ingen som så han. Naturlig nok ble han ikke lenge i Bergen den gangen, han reiste ut og ble borte i mange år. Da han kom tilbake var det med eget skip, med høye master som de kunne se over alle holmene der ute på Herdlevær.

Andreas Henrichsen tok nå over handelen etter Andreas Knudsen Olde som døde i 1829. Moren Elen Dorothea giftet seg opp igjen med Mons Nilsen Herdlevær i 1833. De flyttet til Knarrevik som da var en plass under Blomvåg i Øygarden.

Min far Anton Strømsnes ble født 1905 i Johans-Stova på Håtuft, hvor hans oldemor Anna Harboe Frimann Olde bodde sine siste år til hun døde 1894. Han har fortalt oss og nedtegnet mye av det han han har blitt fortalt av eldre slekninger. Da Anna bodde i Blomvågen ble hun kjent med Ole Olsen Håtuft som var på vintersildefiske på Herdla, de ble gift i 1844 og flyttet til Håtuft.

Olde og Henrichsen
Stikkord:     

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »