Wormhus / Worminghus, Worminghussen, Worminckhusen …..

Samlet og redigert av Arnulf Strømsnes

Jeg har forsøkt å finne ut hvor vi kommer fra og hvem vi nedstammer fra. Det viser seg at vi nedstammer fra mange ulike slekter langt tilbake, både på mor- og far-siden. Nå har jeg laget eget kapittel for noen grener i slektstreet vårt. Enkelte personer går så langt tilbake at de tilhører velkjente slekter, grundig beskrevet av andre, noen omtalt i historiebøker. De har vi bare med i databasen.
Vi har en papir-utgave av denne nettsiden, med bedre layout og sidetall.
Klikk på en person (med link) for å komme til databasen vår, der finnes det flere detaljer og kilder.

Slektsnavnet skrives på mange ulike måter.
En av våre forfedre er Reinert Wormenkhussen som tok gesell eksamen 25. mars1674 på Bryggen i Bergen, Norge. I Bergen ble det på en antikvitets-auksjon funnet en gammel familiekiste som inneholdt skriv/notater som ble gitt til Statsarkivet i Bergen. I disse skrivene/notatene er slekts-navnet skrevet på ulike måter:
Reinert Wormendhusen (eller Wormenkhusen) 30. oktober 1677 (se fotokopi nederst)
Reinert Wohrmhausen (bevart skriv datert Lübeck 18. Nofember Anno 1681)
Reinert Wormhusen (bevart skriv datert Bergen 26. august 1681)
Reinert Wohrmerlinghusen (bevart skriv datert 31  october Anno 1677)
Reinert Wormkenhusen, bevart skriv datert Bergen 27. februar 1682: Se nederst. Dette dokumentet er en slutt-attest for vår stamfar Reinert Wormenkhußen (Wormenkhussen) som 1682 sluttet på Bryggen i Bergen.
I kisten finnes det også opplysninger om Reimer Wormhus:
Dokument datert Bergen am Cont: d 28. ??embris Anno 1674 ……….. von Ehrsahm geselle Reimer Wormhuss ………

Barokk-kiste fra Kvitnes fra 1600-tallet

Foto: Olga Kvalheim / Tromsø Museum
Trolig er dette kisten som ble funnet på en aksjon i Bergen, og inneholdt notater/skriv med underskriften til Reinert Wormenkhusen 30. oktober 1677. Sønnen Jan (Johan) Wormhuus var gift med Catharina Jeremiasdatter Figenschou født på Kvitnes i Lyngen. Hun var datter av handelsmann og jekteskipper Jeremias Eliassen Figenschou på Kvitnes.

Underskrift Reinert Wormenkhußen 1677

Underskruft Evert Vall, også kalt Edvard Vale / Vahl / Fael, han var Reinerts svigerfar

Denne barokk-kisten fra Kvitnes i Lyngen har tilhørt våre aner: 
Johan (Jan) Renertsen Wormenkhussen (Wormhus), født 1685, døde 1744 i Kjosen, Lyngen, og Catharina Jeremiasdatter Figenschou, født på Kvitnes, døde 1766. Det var neppe flere slike kister på Kvitnes, så dette må være kisten som ble funnet på en antikvitets-auksjon i Bergen, for kisten inneholdte flere notater og skriv med bl.a. underskriftene til Evert Vall 1681 og Reinert Wormenkhusen 30. oktober 1677. Reinert var født i Bremen og var far til Johan Reinertsen Wormhus. Reinert var gift med Agneta, datter til Edvard Vahl (Evert Vall).
C. Koren Wiberg: Gesellstanden og geseller i Bergen, side 22: 
Solegårdens nabobok: 25/3 1674 Wormhusen, Reinert, Geselleksamen (Testemoniets dato).

Das Hansische Kontor zu Bergen und die Lübecker Bergensfahrer, side 48:
Berendt Middelstorp født i Middelstorp (5 km sydvest for Bremen), tjent 7 år, fremtidig tjeneste Geselle bei Reinert Wormkusen i Bergen, res(iderende) H(usbond) – Verw(alter) i Cappen-gården, Testimoniets datum 3/12 1675.
Navn ble på den tiden ble nedskrevet ofte etter uttale, og skrevet ulikt. I Norge har flere etterkommere blitt kalt Wormhusen og Wormhus. 

Bryggen i Bergen. Kilde: fagwiki

Kart (link) som viser 
hvor og når det brant.
Kilde: Histos

«Drenger innflytta til Bergen 1671-1760»:
Jost (Joost Wormkeshusen?) Worminghusen var født 1660 i Bremen og 16 år da han kom til Bergen våren 1676 med skipper Hinrich Peksen, og begynte i Holmedal-gården på Bryggen. Jost W. var født i Bremen hvor hans far Johan Wormkeshusen (Worminghusen) var knivsmed.
Jost Worminghusen tok gesell-eksamen i Bergen 2. august 1687, derfor er han for ung til å være far til Reinert Worminghusen, men de kan være brødre eller mer sannsynlig halvbrødre eller beslektet på annen måte.

Anno 1725 den 11. september i Bremen skrev en Jost Worminghausen testamente. Jeg har kopi av testamentet og ser at han har kalt seg Jost Worminghusen da han undertegnet. Jeg har ikke greid å tyde alt, men ser at noen slektninger er omtalt.

Jost Worminckhusen (Worminghuesen), innvandret fra Kervorde til Bremen, og fikk 17. juli 1623 borgerrett og borgerskap i Bremen. 
(Kervorde = Hervorde = Herforde = Herford, ligger syd for Bremen, u=f, K må vær feilskrevet, skrives H i andre dokument)

Far til Reinert er muligens Johann (Worninckhaußen) Worminghusen, som 14.12.1637 fikk borgerskap i Bremen. Han var født i Heruordt 
(= Herfordt = Herforde = Herford, u=f)

Kan være identisk med Johan (Worminghusen) Worminghausen, en borger i Altstadt Bremen, som ved tildeling av borgerskap 12. mars 1638 garanterte for immigranten Hinrich Ostermeyer som var en «Weißbäcker» fra klosteret Minden. Han ble selv borger i Bremen året før, og da ble han kalt «Schnider» (snekker?) i Heuerschillings avgiftsliste for Liebfrauenkirchspiel i 1645, han tilhørte Thomas Graven Rotte i Evert Hoffschlegers paradekompani. – Født i Herntrop (?), han fikk statsborgerskap 14. desember sammen med muskett og sidegevær, med Heine Frese og Jost Worminghusen som sto for sponsingen. For sin del, den 12. mars 1638, sammen med Heinrich Wetenkamp, ​​gikk han god for den nye borgeren Heinrich Ostermeyer, en kirkelig fra Minden Kloster. Minden ligger øst for Herford.

 Den adelige slekten Werminghus (Werminghausen) er kjent tilbake til det 13. århundre, og de hadde sitt hovedsete i distriktet Wermingsen i Iserlohn (syd for Herford).
En stamtavle finnes her: Geschichte der Westphälischen Geschlechter, Anton Fahne, Cøln, 1858, side 407-408.
Theoderich Werminchusen ble 1349 en garantist for grev Engelbert von Marck.  Hans fire barn, Evert, Carda, Cuna and Grete, er nevnt samme år. 
Urkundenbuch der Stadt Lübeck, Volum 2, Del 2, side 879:
……. «die Knappen» Wilhelm Dobbe und Diedrich von Werminghusen, besøkte «der Rath Lübeck» 7. januar 1330……..

Det er mulig at Worminghusen i Bremen og Herford hører til slekten Werminghus(en), Werminghaus(en) ….

Nachrichten über das adeliche und freiherrliche Geschlecht, side 8 og 354:
I urkund-teksten side 8 finnes Ewert Worckmyckussen, i kommentaren er han kalt Worminckhusen. I registeret side 354 er han kalt Ewert Worminghusen. Han var Komptur av Pärnu 3. september 1509.
Pärnu (tysk: Pernau) er en by i Pärnu fylke i Estland, beliggende i Rigabukten, 110 km sør for hovedstaden Tallinn.

Reval an der Schwelle zur Neuzeit: Vom Vorabend der Reformation bis zum Tode Wolters von Plettenberg (1510-1535)

Av Alfred Richter 1998, side 228:

Stadt Reval und dem Komtur des Ordens , Evert von Werminghausen

Vår stamfar Reinert Wormenkhußen (Wormhusen)

Kilde: Hist. rekonstruksjon av R. Christiansen, det hanseatiske museum

Vår stamfar er Reinert Wormenkhußen (Wormhusen)
Født i Bremen, tok gesell-eksamen 25. mars 1674 i Bergen, og tjente i Solgården. Og han er nevnt som residerende forvalter 1675 og 1679 i Cappen-gården. 1702 brant alle husene på Tyskebryggen. Cappen-gården lå ved siden av (syd for) Holmedals-gården. Cappen-gården hadde bare 1 stue/rom og ble ikke gjenoppbygget. 
Han var grunneier i Bergen: «Reinert Wormenkhußens grund langs Almendigen 13 1/8 alen, bag 12 alen, lang 48 alen, efter grundbref dat: 1676 gifuer – 2 ort 16».

Den 27. februar 1682 fikk Reinert Wormenhkusen vandel attest (sluttattest) fra ”Teutschen Hänse-Contor” i Bergen. Her står det at han vil trekke seg tilbake fra det Hanseatiske Kontor. Og at han ville kjøpe seg hus i Bergen og gifte seg. Den 20. juni 1682 giftet han seg med Agnete (Vael) Vahl i Korskirken i Bergen. Og den 15. mars 1683 fikk han borgerskap i Bergen. Deres første barn Alheit ble døpt 1. januar 1683 i Korskirken i Bergen. De fikk 6 barn før han døde 1696.

Ved årsskiftet 1695/96 var det auksjon etter Sander Jonsen som hadde drevet handelsstedet Rødgammen på Nordkvaløya i Troms. Sander hadde ikke voksne barn som kunne overta handelen. Reinerts kone Agnethe var søster til Elisabeth Vahl, Sander Jonsens kone.
Handelsstedet Rødgammen ble nå kjøpt av Reinert Wormhus. Kjøpet ble finansiert ved å pantsette hus og tomt i Bergen for 350 daler. dessuten lånte han 340 daler fra en kjøpmann i Bergen.  Han lånte også 299 daler fra folk i hjembyen Bremen på. 

Reinert dro nordover til Rødgammen våren 1696 og begynte handel her, bl.a. vet vi at han nå ga en kreditt til Sjur Olsen i Sør-Grøttøy på 30 våg fisk, ellers er lite kjent om hans handels-virksomhet i nord. Han ble gravlagt på Helgøy kirkegård og der ble det reist en minnestein over Reinert Wormhus, med årstall og initialer.

Da Reinert døde i 1696 ble det lite igjen etter arveoppgjøret. Kreditorene fikk nesten alt. Sønnen Johan Wormhusovertok det som var igjen på Rødgammen, men han opparbeidet stor gjeld til folk i Bergen.

Tilbake i Bergen satt Reinerts enke med 6 umyndige barn fra 13 år til 15 uker, hvis nå ikke hele familien var med til Rødgammen. Ved årsskiftet ble skiftet oppgjort, med aktiva på 1243 daler, hvorav hus og grunn i Rødgammen ble taksert til 300 daler (han kjøpte det for 830 daler). Resten var hus og løsøre i Bergen. Men gjelden var stor, så det ble bare 145 daler igjen til enka og barna. Jekta og handelsbygninger i Rødgammen ble utlagt til kreditorene, resten ble stående som arv. Hva slags bygninger det dreide seg om, vet vi ikke, men tradisjonen har bevart minnet om hvor våningshuset lå, noe vest for elva nær Likhaugen, der det finnes en hustuft ca. 12x6m. Reinerts gravstein er bevart og finnes nå i Lyngen kirke.

Da Reinert Wormhus døde i 1696, ble hans gjeld i Bremen på 70+30+199=299 daler i sin helhet utlagt i verdier i Rødgammen. Bl. a. skyldte han i Bremen 199 rdlr. til David von Werdenn i ”Börnepenger”. Formynder for Reinerts 6 barn: Berent Vall (Vahl) som var deres onkel (+ 1698). Men ei ung enke med mange barn og borgerleie i Nord-Norge kunne ikke tillate seg å sørge for lenge. Alt i 1697 var hun gift med dansken Niels Nielsen Jueul, bergensborger samme år. Sønnen Johan (Jan) (Reinertsen) Wormhuus bodde 1702 på Rødgammen. En annen sønn, Reinert Reinertsen Wormhusen, fikk borgerskap som høker i Bergen i 1734 og døde 1739.

S-RWHS = Seigneur eller Senior
RWH = Reinert Wormenkhußen
IHS er et latinsk kristurmonogram som står for Jesus Hominius Salvator

Gravsteinen finnes i Lyngen kirke. Ifølge en topografisk beskrivelse av presten Steen eller Kaurin befant gravsteinen seg på Lyngen kirkegård i tida 1800-1815. 

Men ifølge prestebeskrivelsen ble han begravd på Helgøy kirkegård i 1699, hvor han fikk den store, tilhogde steinen lagt over graven. Kanskje han døde 1696 og fikk en begravelse i 1699. Det var en lang og strevsom vei for slekt og venner, som ønsket å komme fra Bergen til begravelse på Helgøy, de kan ha tatt med den tilhogde gravsteinen fra Bergen.

Sønnen Johan Wormhus flyttet 1742 til datteren Ingeborg i Kjosen, Lyngseidet. Hun var gift med Niels Johansen Berg, som 1738 bygslet til seg Kobbenes med Tyttebærvika, gården her kalles ofte Kjosen som er en forenkling for Kjosgården.

Hvordan har da denne gravsteinen fra Helgøy havnet i Lyngen kirke? 

Sannsynligvis har noen av Ingeborgs etterkommere flyttet gravsteinen fra Helgøy til Lyngseidet. Ved å flytte gravsteinen til Lyngen fikk man et gravminne å gå til. Det kan også tenkes at familien etter avtale med presten hadde fått tillatelse til å sette gravsteinen inne i Lyngen kirke mot betaling? 

Tørrfisk på Tyskebryggen (Bryggen).
Foto: Wilse, Anders Beer (1865-1949) datering ca. 1910 til 1920

Bryggen i Bergen, Tyskebryggen No. 2934 Fotograf: Lindahl, Axel (1841-1906).
Til høyre tidligere «Det Hanseatiske Contor»

Fra midten av 1300-tallet ble det tyske Hansaforbundet den dominerende part i disse handelsforbindelsene, handelen på Tyskebryggen (nå Bryggen) ble styrt fra «Det Haseatiske Contoret» i Bergen. Denne posisjonen holdt de frem til 1754 da «Det Hanseatiske Contoret» ble avløst av «Det norske Kontor». 

Omkring 6 ganger i året kom det skip til Bryggen: I april kom de første skipene fra Tyskland med varer til vårstevnet, som var i mai/juni når jektene kom nordfra med småfisk og tran og returnerte med forbruksvarer. Så kom sommerskipene fra Tyskland med nye forbruksvarer og tok med seg fisken og tranen tilbake. Til høststevnet i august/september kom så nordlands-jektene, denne gangen med den store lofotfisken. I oktober kom det tyske høstskip og noen få vinterskip i desember, de brakte korn, mel, tøyer og tauverk mm. til Bergen, og tok med seg fisken tilbake.

Av dette ble det mye fysisk sjauing, og også et komplisert regnskapssystem. Under selve lossingen og lastingen førte gesellen gesellkladd med detaljene fra det mottatte og det utleverte. Gesellen arbeidet under husbonden (forvalteren), som var forvalter for gårdeieren.

Dreier: Nordlandsjekter seiler inn på Vågen i Bergen. Vår- eller høststevne.


Kvitnesjekta
Foto: Olga Kvalheim / Tromsø Museum

Mange nordlands-jekter greide å ta to turer til Bergen i året, men Skjervøy-jekta greide bare en tur. 

Tyskebryggen 1866 
fotografert av Knud Knudsen

Johan (Jan) Reinertsen Wormhuus
Døpt i Korskirken i Bergen 1685 «d. 25 Aprilis Item Johan af Reinert Wormhuuß og Agnethe Vall». Han var handelsmann på Rødgammen, Nordkvaløya 1702 og bodde da hos sin stefar Niels Nielsen Jul der. Han bygslet også Fagerfjord i Helgøy 1719.

Johan kom i stor gjeld til kjøpmennene i Bergen, og fikk ikke lenger kreditt hos dem, da flyttet han til Tyttebærvika i Kjosen. Der bodde søsteren Ingeborg Johansdatter Wormhus og hennes ektemann Nils Johansen Berg, som hadde bygslet Kobbenes med Tyttebærvika i 1738. Stedt kalles oftest bare Kjosen som er en forenkling for Kjosgården.
Kobbenes med Tyttebærvika som Nils Johansen Berg bygslet i 1738. Gift 2. gang med Ingeborg Johansdatter Wormhuus
Han ble begravet på Karlsøy: «1744 d: 14. Aug. blev Johan Wormhuus jordet som i Raserie omkom sig selv med en strikke»

Bryggen, Foto: Arnulf Strømsnes 2009

Halve Holmedal-gården er her hevet som del av arbeidet med å sikre Bryggen mot 
forventet høyere havflaten. Joost Worminghusen var gesell i Holmedal 1687.

  1. Johan Wormhusen
    a) Jost (Joost Wormkeshusen?) Worminghusen, født 1660 i Bremen
    b) Reinert (Wormenhuusen / Wormenkhußen / Wormhusen) Wormhus, født i Bremen, usikker far, døde 1696
  2. Reinert Wormhuus født i Bremen, døde 1696 (Rødgammen?), gravlagt 1699 Helgøy
    Gift med Agnete Vahl, datter til Evert Vahl (Vall) og Wibiche Gotzow
    a) Alheit Reinertsdatter Wormhus, døpt 1. januar1683, døde 1684 Bergen   
    b) Edvard Reinertsen Wormhus, født 1684 Bergen  
    c) Ingeborg Reinertsdatter Wormhus, gravlagt 14. august1748 Karlsøy, Troms 
    d) Johan (Jan) Reinertsen Wormhus, født 1685 Bergen, døde 1744 Kjosen, Lyngen
    e) Wibiche Reinertsdatter Wormhus, født 26. august 1686 Bergen, døde 7. juli 1697   Bergen   
    f) Alheit Reinertsdatter Wormhus, født 1686 Bergen, døde 1741 Bergen
    g) Agnethe Wormhus, født 1689 Bergen,  døde 4. oktober 1690 Bergen
    h) Regnert (Reinert) Reinertsen Wormhus, født 20. januar 1691 Bergen, døde 3. juni 1691 Bergen
    i) Elsebe Reinertsdatter Wormhus, 23. august 1692 Bergen, døde 9. januar 1753 Bergen
    j) Elisabeth Reinertsdatter Wormhus, født 1694Bergen
    k) Reinert Reinertsen Wormhus, født 1696 Bergen,  døde 1739
  3. Johan (Jan) Reinertsen Wormhus, født 1685 Bergen, døde 1744 Kjosen, Lyngen
    Gift med Catharina Jeremiasdatter Figenschou, født på Kvitnes, døde 1766 Kjosen, Lyngen 
    a) Maren (Figenschou) Wormhus, født 1709, døde 154
    b) Agnete Jansdatter Wormhus, født 11. juni 1711, døde 10. august1779 Bergen
    c) Ingeborg Johansdatter Wormhuus, født 1716, døde 1801
    d) Wiveke Johansdatter Wormhuus, født ca. 1717, gravlagt 2 Februar 1762 Karlsøy, Troms
    e) Lisbeth Johansdatter Wormhuus, født 1721 Rødgammen, Troms, døde 1766 Lyngen, Troms
    f) Anne Elisabeth Wormhuus født, 1721, døde 1787
    g) Catharina Johansdatter Wormhuus, født 1722 Karlsøy, Troms, døde 1741 Karlsøy
    h) Reinert Jansen Wormhuus
  4. Erich Johansen Lorch Berg, døde 1781 Svensby, Lyngen
    Gift med Wiveke Johansdatter Wormhuus, født ca 1717, døde 1762 Karlsøy, Troms
    a) Inger Catharina ((Borlund) Baarlund Lorch, født 1742 Karlsøy, Troms, døde 1808
    b) Christen Eriksen (Borlund) Baarlund Lorch, født 1742 Karlsøy, Troms, døde 1808
    c) Johan Peter Loch, født 1744 Karlsøy, Troms, døde 25.08.1766
    d) Hans Christian Loch, født 1748, gravlagt 30.09.1758
    e) Inger Marie Lorch, født, 1751, døde 1784 Selnes, Troms
    f) Elias Figenschou Lorch, døpt 1. desember 1754 Lyngen, Troms, gravlagt 3. juni 1816
    g) Hans Juul Figenschou Lorch, født 1761 Karlsøy, Troms, døde 1802 Karlsøy, Troms
  5. Elias Figenschou Lorch, døpt 1. desember 1754 Lyngen, gravlagt 3. juni 1816 Karlsøy kirke 
    Gift med Inger Margrete Mortensdatter Heggelund, født 1761 Bakkeby, Lyngen, døde 1806 Berg, Lyngen
     a) Morten Heggelund, født 1789 Berg, Lyngen, døde 1789
     b) Andreas Heggelund Eliasen Figenschow, født 1790 
     c) Hans Juul Eliasen Figenschow, født 1782,  døde 1792
     d) Wiveke Catharina Figenschow Lorch, født 1793, døde 11. mai 1864, Bakkeby,  Lyngen
    e) Ane Heggelund Eliasdatter Figenschow, døpt 25. desember 1795 Karlsøy, døde 4. januar 1873 Gamnes, Ringvassøy, Troms
    f) Johan Peter Eliasen Figenschow, født 1798, gravlagt 28. september 1800 Karlsøy, Troms
     g) Rebecca Margrete Eliasen Lorch, født 1801 Svensby
  6. Johannes Andersen Kiil, født ca. 1783, døde 23. april 1841 Svensby, Lyngen 
    Gift med Wiveke Catharina Figenschou Lorchfødt 1793, døde 11. mai 1864, Bakkeby, Lyngen
    a) Inger Margrethe Andrea Johansdatter, født 1814 Berg, Lyngen
    b) Erich Johan Johannessen Berg, født 1815 Svensby, Lyngen, døde 27. august 1875
    c)  Inger Elisabeth Johannesdatter, født 1817 Berg, Lyngen, døde 21. desember 1856 Svensby, Lyngen
    d) Mortine Mathilde (Johannesdatter) Heggelund, født 10. september 1820 Svensby, døde 30. november 1877, Solli, Lyngen
    e) Ane Grethe (Johannesdatyter Øderup) Oderup Berg, født 6. juni 1823 Svensby, døde 1902 Svensby
    f) Søren Andreas Johannessen Berg, født 24. august 1826 Berg, Lyngen, døde 18.06.1871 Svensby, Lyngen
    g) Morten Hans Heggelund Johannessen, født 11.11 1830 Svensby, døde 13. juli 1831
    h) Hans Martin Johannessen Berg, født 14. mai 1834 Svensby, Lyngen, døde 15. mars 1900 Tromsø sykehus
  7. Ole (Olaus) Eriksen, døde 1852
    Gift med Mortine Mathilde (Johannesdatter) Heggelund, født 10. september 1820 Svensby, døde 30. november 1877, Solli, Lyngen
    a) Johanna Andrea Eriksen, født 8. mai 1845, døde 23. desember 1927
    b) Vivike Erikka (Rikka) Eriksen, født 31. juni 1850 Berg, Lyngen, døde 14. mai 1943
    c) Oleanna Mathilde Olsdatter, født 3. oktober 1852 Dåfjord, Ringvassøy, Troms, døde 12. februar 1935 Hodne, Lindås, Vestland

  8. Nils Knudsen, født 11. juni 1846 Karmøy, Rogaland, døde 6. desember 1927 Sandviken, Bergen 
    Gift med Oleanna Mathilde Olsdatter, født 3. oktober 1852 Dåfjord, Ringvassøy, Troms, døde 12. februar 1935 Hodne, Lindås, Vestland
    a) Anna Mathilde Knudsen, født 4. desember 1876 Kjosen, Lyngen, døde Hodne, 
    b) Johanna Marte Knudsen, født 10. januar 1879 Hamnvik, Ibestad, døde  Bergen
    c) Knut Harald Knudsen, født 14. januar1881 Hamnvik, Ibestad, døde 1913 Hedly B.C. Canada
    d) Sofie Oline Knudsen, født 27. januar 1883 Hamnvik, Ibestad, døde Santa Monica Hospital, Los Angeles, California
    e) Dagfind Waldemar Knudsen, født 11. august 1885 Hamnvik, Ibestad, døde Kellogg, Idaho, USA
  9. Karl Bertin Amundsen Hodne, født Hodne, Lindås, døde Hodne, Lindås, Vestland   
    Gift med Anna Mathilde Knudsen, født 4. desember 1876 Kjosen, Lyngen, døde Hodne, Lindås, 
    a) Karl Bertin Hodne, født Bergen, døde Bergen
    b) Mathilde Nikoline (gift Strømsnes) Hodne, født 1. juni 1901 Hodne, døde  Frekhaug, Meland, Vestland
    c) Nils Amund Hodne, født Karmøy, døde U SA
    d) Jacob Dagfinn Hodne, Hope, Lindås, Hodne, Lindås, Vestland
    e) Oscar Adolf Hodne, Hodne Lindås, døde Myking, Lindås, Vestland 
    f) Harald Ansgar Hodne, født Hodne, Lindås, døde Kvelde ved Larvik
    g) Sigurd Hodne, født Hodne, Lindås, døde Myking, Lindås, Myking, Vestland
    e) Valborg Hodne, født Hodne, Lindås, døde Manger, Vestland
    f) Martha (født Hodne) Sande, Hodne, døde Svelgen, Vestland
  10. Anton Martin Strømsnes født Håtuft, Lindås, døde, Bergen 
    Gift med Mathilde Nikoline (gift Strømsnes) Hodne, født Hodne, Lindås, døde Frekhaug, Meland, Vestland 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

På de neste sidene:

Fotokopi av skriv datert Bergen 1674 …. von Ehrsahm geselle Reimer Wormhuss …. Reimer Wormhuss ….

Fotokopi av skriv datert 30. october 1677 … Reinert Wormenkhussen ….

Fotokopi av sluttattest for Reinert Wormkenhusen datert 27. februar1682


Kan zoomes ut i data-versjonen av denne slekten

Venstre side: Dokument datert Bergen am Cont: d 28. ??embris Anno 1674 ………
….. von Ehrsahm geselle Reimer Wormhuss ——
….. Reimer Wormhuss ….
Bernhars Elfers Secret: mpp (med påholden penn, overstrøket) ……….
Daniel Brunchardt , pp (påholden penn, overstrøket)

Høyre side: P.S
Itzige befindlich schuldt aiff Hr. Peter Lakemans seid dem gesellen Reimer Wormhuses


Anno 1677 denn 30 October hatt mir Reinerdt Wormhusen Rechnung von vorementen frey Jahrenn Richtige rechnung abgeleget wey solches seine von mir gegebne Rechnung mitt mehren vormeldet dar vor Ima auch Sein geburtliches Lohn lutt Inhalt dieser Sarten Richtig betalt.

Peter Lackman
pp (påholden penn, overstrøket)
Reinert Wormenkhusen


Reinert har levert regnskap som han har fått godkjent, det viser at han var i stand til å underskrive selv. 
Mer om Reinert Wormkenhusen på neste side.

Reinert Wormkenhusen, bevart skriv datert Bergen 27. februar 1682:

Demnach der Ehrbahre Reinert Wormkenhusen bürtig (født) in Bremen eine Ziemliche Zeit von Jahren am hiesigen Teutschen Hanse-Contoir gedienet und nuumehre entschlossen sich von demselben abzubegen, und in diese Kauff- und HandelStadt Bergen Haus und Ehelich niederzulassen, und zu dessen behuef, Einem Ehrsahmen Kauffmans zahte am Contoir umb ein honorificum Testimonium seines am Contoir gufuhrten Lebens, Handels und Vandels und dass Er von seinem Principali seines Handels Vervaltung vegen richtig und vollenkomlich quitiret sey, Inhalt Ihrer Kønigl. May: Allergnadigsten Verordnung, gebuhrlich angesucht; Als haben wir Seinem billigen Gesuch gerne deferiret; Bezeugen dannach hiermit und in Kraft dieses offuen Schreins gegen Jedermaaiglichen, dass Ehrengemelter Reinert Wormenkenhusen die gantze Zeit uber, so Er sic him Contoir auffgehalten in Leben, Handel und Vandel, Ehrbahr, auffrichtig, getreu und fleissig sich bezeiget und verhalten, und keiner groben Lastere unsers wissens ergeben gewesen, deswegen Er dem auch von manniglichen Lieb und wehrt gehalten und von seinem Principali Hr. Peter Lakman Raths-Vervandten der Kayserlichen Freyen Reichs Stadt Lübeck wegen seiner guten und getreuen HandelsVervaltung dankbahrlich quitiret worden; In Vhrkund der Vahrheit haben wir jmploranten diesen offuen Schein, nebens Glukwunschung zu seinem Christlichen Vorhaben ohne eigerlich Unter unsern Contoirs Insiegel daruber ertheilen wollen, Gegeben am Contoir den 27 Febr. Anno 1682.
(L.S.) Nomine Senaty Emporic subscscripti Bernhard Elfers, Secret
Dette dokumentet er en slutt-attest for vår stamfar Reinert Wormenkhußen (Wormenkhussen) som 1682 sluttet på Bryggen i Bergen. 


I slekt med?

Navn: Joost Worminghusen 
Fødested: Bremen
Tjenesteår: seit 1676
Fremtidig tjeneste: Geselle bei Diderich Marcus res(esiderende) H(usbond)-Verw(alter) im Holmendal
Testimoniets datum: 2/8 1687
Kilde: 
Christian Koren Wiberg: Gesellstanden og geseller i Bergen, side 33:

Slektning?
Arv : Joost Worminghausen, stilling: Borger i Neustadt u. s.u.
Testamentet datert: 08.11.1707 og ble åpnet 12.12.1707.
Kilde: Bremer Testamentbücher Signatur: 2-Qq.4.c.3.b.2.i. Nummer: , Seite:343
Bemerkning: Formann i bakerlauget.

Arvelater: Joost Worminghausen
Testamentet datert: 13.01.1725 og ble åpnet 11.09.1725.
Kilde:
Bremer Testamentbücher Signatur: 2-Qq.4.c.3.b.2.l., Seite:137 b


Slektninger i Bremen?

Name, VornameViertelJahr
Wormighausen AlbertStephaniephani II1656
Wormighausen AlbertStephaniephani II1653
Wormighausen AlbertStephani1668
Wormighausen JohannUnser Lieben Frauen1644
Wormighausen JohannUnser Lieben Frauen1668
Wormighausen JohannStephaniephani II1656
Wormighausen JohannUnser Lieben Frauen1649
Wormighausen JohannUnser Lieben Frauen1646
Wormighausen JohannUnser Lieben Frauen1642
Wormighausen JohannUnser Lieben Frauen1656
Wormighausen JohannStephaniephani I1646
Wormighausen JohannStephaniephani II1653
Wormighausen JohannStephani1668
Wormighausen JohannUnser Lieben Frauen1653
Wormighausen JohannStephaniephani I1649
Wormighausen JohannUnser Lieben Frauen1638
Wormighausen JohannStephaniephani II1649
Wormighausen JostStephaniephani I1642
Wormighausen JostStephaniephani I1656

Kilde: Steuerzahlerregister der Bremer Altstadt 1638 bis 1668. Namensindex

Wormhus / Worminghus
Stikkord:                                                             

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »