Christen Mortensen Heggelund

Mann - 1696


Generasjoner:      Standard    |    Vertikalt    |    Kompakt    |    Boks    |    Bare Tekst    |    Generasjonsliste    |    Anevifte    |    Media    |    PDF

Generasjon: 1

  1. 1.  Christen Mortensen Heggelund ble født , Elvevoll, Troms (sønn av Morten Christensen Heggelund og Synnøve Hansdatter); døde 1696, Helgöy, Troms.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Occupation: Trondheim, Sør-Trøndelag
    • Possessions: Skogsfjord, Troms
    • Residence: 1673, Helgøy, Troms; først byborger i Trondheim og fra 1673 handelsmann på Helgøy
    • Probate: 30 Jun 1696

    Notater:

    Christen Mortensen Hegelund.

    Dessverre døde Trine og deres felles barn allerede i 1663, og Christen ble
    sittende igjen som gårdeier i Trondheim. Han hadde borgerskap her i 1650-60-årene, og eide fortsatt hus i Trondhjem i 1674 og 1683, og var visstnok huseier her enda i 1687, altså lenge etter at han hadde gitt opp borgerskapet og etablert seg pXX Helgøy.
    I 1683 ble han nevnt som forhenværende borger.

    Han var handelsmann og jekteskipper på Helgøy fra 1673. Bygslet også Skogsfjord som underbruk fra 1682, tidvis også Inderby og Indre Hamre (Mellajorda).
    Alf Kiil: DA BØNDENE SEILTE, bygdefarbrukets historie i nordlandene, 1993, side 295:
    En jekt som tilhøte Christen Mortensen Hegelund på Helgøy i Troms ble høsten 1664 på sørtur "om nattetider i mørke og mulm av storm og uvær" kastet på land og slått i stykker ved Lekanger havn i Tranøy.
    Side 296: 1695 forliste hans jekt fra Helgøy på nordtur fra sistestevnen.

    Christen giftet seg oppatt med ei anna borgerdatter, Catharine, datter til Nordlandshandler Tosten Olsen i Røssøy i Salten. Det er uvisst når dette skjedde, men etter barnerekka i 1666 eller før. Catharine og Christen Hegelund døde omtrent samtidig i 1696. Hun var søster til Maria, som var gift med godsforvalter Hans Grå i Langesund, senere Nils Nilsen Lemming.

    Ved folketellingen i 1702 finner vi 5 handelsmenn med navnet Hegelund, derav 3 med jekt. I alt hadde de 25 drenger, noe som gir klart uttrykk for høyt aktivitetsnivå. Hegelundslekta var nå vel etablert, og skulle bli en av de lokale overklassefamilene på 17-1800-tallet, sammen med Figenschouene, som de var sterkt inngifta med.

    Kilde: Karlsøy og Helgøy Bygdebok, bind I, side 517-518.

    Sølvkruset som er avbildet ble laget av Johannes Reimers d.y. ifølge Alf Kiil: Da bøndene seilte, bygdefarsbrukets historie i nordlandene, 1993. I Karlsøy og Helgøy Bygdebok står at kruset ble laget av Reiners den eldre, men dette er trolig skrivefeil.

    Skifte: 30 juni 1696. Boet til Christen er det første norske bo hvor det er nevnt tamrein. Han skal ha hatt 10 rein ved dødsfallet.

    Fødsel:
    Christen Mortensen Heggelund født ca 1630 Elvevoll, Hansnes på Ringvassøy

    Occupation:
    Handelsmann, jekteskipper, borger Trondheim

    Possessions:
    bygslet Skogsfjord

    Probate:
    Skifte etter ham og Catharina:
    ......... giöre witterligt at Ao. 1696: d: 30 Jüni var
    vi paa Retens vægne forbemeldte paa Helgöen, udj nu Sl: Christen Mortens: og hans
    Sl: qvinde Catarine Torstensdatters efterladte .......... , som döde strax efter hindanden
    og har efterlatt sig 4 Sönner og 3 Döttre, Sönnene Morten, Torsten, som er
    Mÿndige, Christen, og Sören Christenßönner, og Döttrene Trine, Sÿnneve, og
    Maria Christensdöttre, U-Mÿndige, hvorfor ..............
    Kilde:
    http://www.arkivverket.no/URN:sk_read
    Troms
    Tromsø sorenskriveri -1755
    Skifteprotokoll 3 1690 - 1713
    Side 80b-

    Hulda Sigfrida Figenschou: Slekten Figenschou, s 180-181:
    Skifte 30. Juni 1696 viste aktiva på rdl. 651-0-4 pluss utestående fordringer på rdl. 78-2-0, mens passiva utgjorde rdl. 502-1-12. Netto rdl. 148-4-8 med tillegg av de rdl. 78-2-0 som var utestående. Spesielt nevnes en sølvkanne som omtales av Solvang i Håløygminne VI 437 og nå bebinner seg i Oslo Kunstindustrimuseum. Av buskap hadde de 11 kyr, 6 førstekalvskviger, og på gården synes det å ha vært mange hus.

    Familie/Ektefelle/partner: Trine Andersdatter Nideros. Trine (datter av Anders Hemmingsen Nideros og Aasele (Hofnagel?) Henrichsdatter) ble født , Trondheim; døde 4 Mai 1663. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Notater:

    Gift:
    Christen Mortensen Heggelund og Trine Andersdatter Nideros gift 1660-61

    Residence:
    først byborger i Trondheim og fra 1673 handelsmann på Helgøy

    Familie/Ektefelle/partner: Catharine Torstensdatter. Catharine (datter av Tor(s)ten Olsen og Marie Jørgensdatter) døde 1696. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. Morten Christensen Hegelund
    2. Trine Christensdatter Hegelund ble født , Helgøy, Troms.
    3. Synnøve Christensdatter Hegelund ble født , Helgøy, Troms.
    4. Tosten Christensen Hegelund døde 1740, Karlsøy, Troms; ble begravet 17 Jul 1740, Karlsøy, Troms.
    5. Søren Christensen Hegelund ble født 1667; døde 1730, Helgøy, Troms.
    6. Maria Christensdatter Hegelund
    7. Christen Christensen Hegelund ble født 1675.

Generasjon: 2

  1. 2.  Morten Christensen Heggelund ble født , Ebeltoft, Danmark (sønn av Christen Sørensen Hegelund og Margrethe Henriksdatter); døde, Elvevoll, Ringvassøya, Troms.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Occupation: Troms
    • Residence: Elvevoll, Troms

    Notater:

    Morten Christensen Heggelund

    Fogd. Født omkring 1600. Levde fra 1635 til 1658 på Elvevoll (Skipvik, Hansnes), Ringvassøy, Karlsøy. Han døde 1658 eller 1660.
    Chr. Brokkenheuser skriver i 1939 om personer og forhold i Viborg.
    Om Christen, borgermester i Viborg omkring 1620, skriver han at
    "med ham ophørte, saa vidt det kan ses, den mannlige Gren af Slægten at bo i Byen - hans to Sønner rejste til Norge -
    og denne var derefter kun repræsenteret paa Spindesiden."

    Selv om alt tyder på at Morten kom fra Viborg, er det en innførsel i Bergen Borgerbok av 15.08.1661 der en Christen Michelsen Heggelund har oppgitt Ebeltoft i Jylland som fødested. En gren av slekten må i alle fall ha bodd der.
    "Karlsøy og Helgøy Bygdebok" har en anførsel om at fogden Heggelund kom fra Ebeltoft, dog uten kildeangivelse.
    EMBETSMENN I MIDT-NORGE I TIDEN 1660-1700: Morten bodde 1629-34 på gården Yttre Hernes i Bodin, og drev gården til 1652/59 ved hjelp av gårdsfolk. Trolig var han gårdsfogd på Bodøgård i denne tiden. Han eide 1650 2 våg i Indre Hernes og 2 våg i Rønvik i Salten.

    Ifølge "Bodin bygdebok" bodde Morten på Ytter-Hærnes i Bodø i flere år, og giftet seg der før han reiste videre nordover. De eide eller leide jord på de fleste av gårdene i Kirkegrenda.
    Vi vet ellers lite om fogden Morten Hegelund på Elvevoll. Mye tyder på at han drev handel og jektebruk, noe som ble fortsatt av hans enke i 1660-årene. Han ble far til 3 av de mest velstående jekteskippere og handelsmenn i prestegjeldet ved slutten av 1600-tallet. Det var en velstående slekt, som videreførte tradisjonene innen handel og jektebruk til inn på 1800-tallet.
    Karsøy og Helgøy hørte i sin helhet til det store Helgøy tinglag, som var ett av de 3 tinglag i Tromen len i 1609. Lenet dekket da området mellom Malangen og Finnmarks grense. De to øvrige tinglag var Skjervøy og Hillesøy. Lenet utgjorde også et fogderi og et sorenskriveri. I forbindelse med de store utenrikspolitiske problem i landsdele mot slutten av 1500-tallet, ble lokalstyringen lagt om i 1598. De mange smålen ble for det meste slått sammen til ett hovedlen, Nordlenene, med lensherre bosatt på Bodøgård eller omegn. Samtidig fikk Finnmark lensin lensherre bosatt på Vardøhus. Dermed kunne sentraladministrasonen i Kjøbenhavn bedre følge med i det som foregikk i Nord-Norge, og dessuten øve større kontroll med fogdene. De viktigste forvaltningsoppgavene lokalt var konsentrert rundt bygdetinget som omfattet hele tinglag, og ble holdt 2 ganger årlig. Her var alle voksne menn pliktig til å møte. På tinget foregikk skatteinnkrevingen, her ble ogsXX ført straffesaker og sivile saker. En viss del av almuen ble av fogden utpekt til lagrette, som skulle dømme i saker som kom opp, avgi bevitnelser, og ellers bekrefte det som foregikk på tinget.Lagrettemennene skulle edsfestes av lagmannen pXX Steigen, som var øverste sjef for rettsvesenet i Nord-Norge.
    Fra 1590-årene ble det ansatt en egen embetsmann, en edsvoren skriver eller "sorenskriver", som skulle være lovkyndig, og ha til oppgave å hjelpe lagretten med å utforme dommene. Etterhvert ble det sorenskriveren som ble den egentlige dommer, og lagretten ble redusert til å være rettsvitner. Skriverens distrikt omfattet hele lenet eller fogderiet, som da ble identisk med sorenskriveriet.
    Fra ca. 1600 var det fogd og skriver som i felleskap sto for den lokale forvaltning, men med ulike gjøremål. Fogden styrte tingmøtet, krevde skatter og virket som anklager, Skriveren assisterte i lagretten i rettssaker og førte retts- eller tingprotokollene. I tillegg finner vi en såkalt bondelensmann, som var en slags medhjelper for fogden, en bestilling eller et tillitsverv uten særlig godtgjørelse.

    Når vi møter lensadministrasjonen i kildene fra ca. 1610, er det med Karlsøy som sentrum. Her bodde da både sorenskriver og fogd, og det ser ut til at dette var det vanlige utover resten av 1600-tallet. Det virker som om fogdene ble utskiftet hyppig, og vi kjenner fra de 10-12 årene i perioden 1609-21 følgende:
    1610: Nils Paulsen.
    1610: Nils Nilsen.
    1611-12: Lauge Jonsen.
    1612-18: Thomas Rostorp.
    1619-20: Christen Sørensen.
    1620-24: Søren Nilsen.
    Noen embetsgård fantes ikke, så fogdene og skriverne var som andre avhengige av å bygsle jord i distriktet. Vi finner også flere av fogdene igjen i sognet utover selve embetsperioden, noe som antagelig betyr at de i tillegg til fogdestillingen drev handel, jektebruk og utredning. Av gårder som ble bygslet av fogden eller forhenværende fogder i denne tiden, finner vi Reinsvold.Skattøra, Brattrein, Hattøy, Jegervatn og Nord-Lenangen.
    I 1620 hadde enka etter Christen Sørensen Hegelund, Margrethe Henriksdatter, bygslet både Bratrein, Skipvik (Elvevoll, senere Hansnes) og fra 1623 Hessfjord.
    Elvevoll ble brukt av Morten Hegelund fra ca. 1635 til 1658. Han hadde også Hessfjord som underbruk.
    I 1667 satt hans enke Synnøve her, og drev handel og jektefiske. Gården ble senre bebodd av Hegelundslekten fram til Hoelslekten kom inn her ca. 1885. At gården igjen skiften navn til Hansnes, skyldes trolig flytting av huset til neset, der hovedgården senere sto. Dette skjedde muligens da Hans Hegelund overtik ca. 1672.
    Hegelundslekten holdt til på Elvevoll til 1862, med inngifte av bl.a. Oderup og Kiil.

    Bopel: Elvevold (Hansnes) i Langsund. Bygslet også Hessfjord i Langesund.
    Fogd og biskop i Troms ca. 1634-ca. 1660.
    Morten og broren Mikkel sier H. Figenschou er trolig de første av slekten
    Heggelund som kom til Norge.
    Mikkel som prest i Trondheim.
    Skattmanntallet 1645 fører opp at han bodde i Helgøy og brtalte skatt for
    seg, kona, datteren og de 3 sønnene.

    Fødsel:
    omk 1600

    Occupation:
    Fogd i Troms

    Død:
    1650-1660

    Morten giftet seg med Synnøve Hansdatter. Synnøve (datter av Hans Oluffsen Soop og Kjersten NN) døde, Elvevoll, Troms. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 3.  Synnøve Hansdatter (datter av Hans Oluffsen Soop og Kjersten NN); døde, Elvevoll, Troms.

    Notater:

    3 sønner minst. Synnøve residerte som enke på Elvevoll i 1666. hun hadde da 5 drenger og den vokse sønnen Hans på gården. Synnøve var dermed den største arbeidsgiver i området, noe som kan tyde på at hun fortsatte med handel og jektebruk etter sin mann. Det eneste jektebruket i 1666 hørte til på Elvevoll. 4 kyr, 12 sauer og 2 hester. Også kjent som Sindøff Hansdatter.

    Fødsel:
    omk 1605

    Død:
    etter 1667

    Barn:
    1. 1. Christen Mortensen Heggelund ble født , Elvevoll, Troms; døde 1696, Helgöy, Troms.
    2. Hans Mortensen Heggelund ble født , Elvevoll, Troms.
    3. Søren Mortensen Hegelund ble født , Elvevoll, Troms; døde, Grunnfjord, Ringvassøya, Troms.


Generasjon: 3

  1. 4.  Christen Sørensen Hegelund ble født , Ebeltoft, Danmark (sønn av Søren (Søfren) Mortensen (Mortenssøn) Hegelund og Maren (Lauritsdatter?) Christensdatter); døde 1644.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Occupation: 1614, Viborg, Danmark

    Notater:

    Ifølge Bygdebok for Karlsøy og Helgøy I side 332 var han fogd 1619-1620. Enken etter fogden Margrethe Henriksdatter bodde på Brattrein 1620-1624, se samme bygdebok side 417. Viborg Kjøbstads Historie (s 799) angir ham under borgermestre 1614-1622. Borgmester 1614 etter Morten Hvass og med Gunde Skriver til 1619 og deretter med Peder Sørensen. Bue Kaae: Peder Hegelunds Almanakoptegnelser, bind II, side 127.

    Fødsel:
    omk 1570

    Occupation:
    Borgermester i Viborg 1614-1622
    Kilde:
    Personalhistoriske oplysninger om embeds- og bestillingsmænd i Viborg indtil aar 1875, side 799:
    Borgermestre
    Christen Sørensen Hegelund, 1614-1622.
    Søn af Raadmand Søren Hegelund i Viborg og Maren Christensdatter; Borgermester etter Morten Hvass og med Gunde Skriver til 1619 og derefter med Peder Sørensen.
    G. m. 1. Borgermester Gunde Skrivers Datter.
    G. m. 2. Karen Jensdatter,

    Christen giftet seg med Margrethe Henriksdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 5.  Margrethe Henriksdatter

    Notater:

    Enken etter fogden Christen Sørensen Heggelund bodde på Brattrein 1620-1624, se Karlsøy og Helgøy Bygdebok I side 417. Usikkert om hun er mor til ektemannens barn.

    Død:
    etter 1624 bodde på Bratrein til 1624

    Barn:
    1. 2. Morten Christensen Heggelund ble født , Ebeltoft, Danmark; døde, Elvevoll, Ringvassøya, Troms.
    2. Mikkel Christensen Heggelund ble født , Ebeltoft, Danmark; døde, Trondheim.

  3. 6.  Hans Oluffsen Soop (sønn av Oluff Nilsson Tibi og Gjertrud Anfinnsdatter Soop); døde 31 Okt 1621, Bodø, Norway.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Occupation: Hernes, Hedmark

    Notater:

    Prest i Kirkegrenda på Ytter-Hærnes.ved Bodø. Han var trolig far til Synnøve Hansdatter. EMBETSMENN I MIDT-NORGE I TIDEN 1660-1700: Her kalles han sogneprest Hans Olsen i Bodø.

    Occupation:
    Prest på Ytter-Hærnes, kannik

    Død:
    døde på Bodin prestegård (Bodø)

    Hans giftet seg med Kjersten NN. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  4. 7.  Kjersten NN

    Notater:

    Død:
    døde ca 1629, Ytter-Hærnes, Bodin

    Barn:
    1. 3. Synnøve Hansdatter døde, Elvevoll, Troms.


Generasjon: 4

  1. 8.  Søren (Søfren) Mortensen (Mortenssøn) Hegelund ble født , Viborg, Danmark (sønn av Morten Christensen Hegelund og Marine Mortensdatter); døde 23 Jul 1600, Viborg, Danmark.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Occupation: Viborg, Danmark
    • Occupation: 13 Okt 1593, Viborg, Danmark; Kjeld Mogensen tiltalte ...... Viborrig landsting 13. okto. 1583 ...... for en dom afsagt mellen ham og Søren Mortenssøn Hegelund, rådmann i Viborrig ......

    Notater:

    Nevnt som rådmann i Viborg 10.11.1582, 15.01.1585, og 16.07.1595 Se: Viborg diverse dokumenter, bl.a.: Diplomatarium Vibergense. Kongens Rettertingsdomme. Dessuten Chr. Erichsen og Samling af Meddelelser om Personer og Familier af Navnet Hvass.

    Fødsel:
    før 1540

    Occupation:
    Rådmann i Viborg
    Kilde:
    Personalhistoriske oplysninger om embeds- og bestillingsmænd i Viborg indtil aar 1875, side 820:
    Søren Mortensen Hegelund
    nævnes 10/11 1581, 15/1 1585 1) og 16/7 1595; 2) + 23/7 1600.
    G. m. Maren Christensdatter, + 25/9 .....
    1) Viborg div. Dokumenter.
    2) Kongens Rettertingsdomme. Desuden Chr. Erichsen og Samling af Meddelelser om Personer og Familier af Navnet Hvass.

    Død:
    Peder Hansen Resens: Atlas Danicus, VI, B:
    VIBORG BISPEDØMME
    I dansk oversettælse ved Chr.. Behrend
    Udgivet af Gunnar Knudsen
    København MCMXXXIV
    Side 40:
    Viborg Domkirke.
    Her ligger begravet Erlig og Velagte Mand Søren Mortensen Hegelund, var Raad Mand her i Viborg og døde den 23. Julij anno 1600, med sin kiere Hustru Maren Lauritz Datter, som døde 25. Sept. anno 1602. Gud give dem en glædelig Opstandelse.

    Søren giftet seg med Maren (Lauritsdatter?) Christensdatter. Maren døde 1602; ble begravet 25 Sep 1602. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 9.  Maren (Lauritsdatter?) Christensdatter døde 1602; ble begravet 25 Sep 1602.

    Notater:

    VIBORG KJØPSTADS HISTORIE side 820: Søren Mortensen + 23/7 1600 g.m. Maren Christensdatter + 26/9.....
    ATLAS DANICUS VI, B, side 40: Her neden ligger begravet Erlig og Velagte Mand Søren Mortensen Hegelund, ar Raad Mand her i Viborg og døde den 23. Julij anno 1600, med sin kiere Iustru Maren Lauritz Daatter, som døde 25. Sept. Anno 1602.

    Gravlagt:
    Peder Hansen Resens: Atlas Danicus, VI, B:
    VIBORG BISPEDØMME
    I dansk oversettælse ved Chr.. Behrend
    Udgivet af Gunnar Knudsen
    København MCMXXXIV
    Side 40:
    Viborg Domkirke.
    Her ligger begravet Erlig og Velagte Mand Søren Mortensen Hegelund, var Raad Mand her i Viborg og døde den 23. Julij anno 1600, med sin kiere Hustru Maren Lauritz Datter, som døde 25. Sept. anno 1602. Gud give dem en glædelig Opstandelse.

    Barn:
    1. Mette Sørensdatter døde 1625.
    2. 4. Christen Sørensen Hegelund ble født , Ebeltoft, Danmark; døde 1644.
    3. Karine Sørensdatter Hegelund

  3. 12.  Oluff Nilsson Tibi (sønn av Nils Sigurdson Tibi).

    Notater:

    Fødsel:
    født ca 1535 Borgund, Sogn Og Fjordane

    Død:
    døde ca 1583, Borgund, Sunnmøre

    Oluff giftet seg med Gjertrud Anfinnsdatter Soop. Gjertrud (datter av Anfinn Andersen Soop og Berete Tordsdatter) døde 2 Nov 1579, Borgund, Møre og Romsdal. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  4. 13.  Gjertrud Anfinnsdatter Soop (datter av Anfinn Andersen Soop og Berete Tordsdatter); døde 2 Nov 1579, Borgund, Møre og Romsdal.

    Notater:

    Fødsel:
    født ca 1540, Underdal, Aurland, Sogn

    Barn:
    1. 6. Hans Oluffsen Soop døde 31 Okt 1621, Bodø, Norway.
    2. Nils Olufssøn Soop
    3. Anfinn Olufssøn Soop
    4. Peder Olufssøn Soop
    5. Elias Elias


Sidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0.3 , skrevet av Darrin Lythgoe © 2001-2020.
Stromsnes.info - redigert av Arnulf Strømsnes Copyright © 2000-2020 All rights reserved. | Retningslinjer for personvern.
Translate »