Christen Hansen Hegelund

Mann 1681 -


Generasjoner:      Standard    |    Vertikalt    |    Kompakt    |    Boks    |    Bare Tekst    |    Generasjonsliste    |    Anevifte    |    Media    |    PDF

Generasjon: 1

  1. 1.  Christen Hansen Hegelund ble født 1681 , Hansnes, Ringvassøya, Troms (sønn av Hans Mortensen Heggelund og Ingeborg Hansdatter).

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Occupation: Skittenelv, Troms
    • Probate: 20 Jun 1751

    Notater:

    Occupation:
    Handelsmann, Skittenelv, Tromøysund

    Occupation:
    i 1732 nevnes ei jekt

    Probate:
    Ao. 1751 Dend 20de Junÿ,
    indfandt SorenSkriver
    Thomasön sig paa gaarden
    SchidenElven i Tromsöe Fog-
    derie og Helgöe Tinglag,
    for at folde lovlig Skifte
    og Deeling i Stervboet
    efter afgangen Christen
    Hansen Heggelund, som
    var bonde, og dödede for et
    paa aar siden, men
    arvingene, som var
    mÿndige og tilstede, har
    ikke holdet Skifte sig ind-
    bÿrdes, förend de nu har
    begiret mig Thomason
    til denne Forretning
    bemeldte afdöede Heggelund
    har da efterladt sig Enke
    Navnl. Ellen Elisabeth
    Bogöe, og med hende ...
    .................. tvende Sönner,
    Hans Morten Heggelund
    og Johan Christian Heg-
    gelund, begge mÿndige
    og ved denne Forret-
    ning tilstede, Enken
    og hendes tvende Sönner
    ......... boets Effecter
    ...................................
    Guld
    1 Signete Ring med Navn i
    ........ J.M.D. ...... 6rdl 3ort-
    1 tre bandsRing med Navn
    .......J.M.D.S....... for ....... 3-4-
    .............................................
    http://www.arkivverket.no/URN:sk_read
    Troms
    Senja og Tromsø sorenskriveri
    Skifteutlodningsprotokoll 140 - Tromsø 20.06.1751 - 00.06.1770
    Pag 1

    Aktiva 558-2-0 rdl., passiva 123-0-19, netto 435-1-6 til deling på sønnene som begge var myndige.
    Han var gift med Ellen Elisabeth Bogøe og hennes mor var Johanne Madsdatter Søegaard, og det var hennes initialer som var inngravert på gullringene.

    Christen giftet seg med Ellen Elisabeth Bogøe 1713. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. Hans Morten Heggelund ble født 1720.
    2. Johan Christian Heggelund

Generasjon: 2

  1. 2.  Hans Mortensen Heggelund ble født , Elvevoll, Troms (sønn av Morten Christensen Heggelund og Synnøve Hansdatter).

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Education: 1666, Kjøpenhavn, Danmark; I 1666 oppgies han å være "studiosus" i København, han var da 35 år
    • Occupation: 1670, Elvevoll, Troms; På farsgården etablerte Hans seg ca. 1670 med jekt, trolig overtok han morens jekt. Gården ble flyttet fra Elvevoll til Neset som senere kalles Hansneset, trolig etter Hans.

    Notater:

    Jekteskipper og handelsmann, Elvevold. Trolig var det Hans som ga gården det nye navnet Hansnes, i forbindelse med flytting av tunet fra Elvevoll (Nordgårdsbukta) sørover til neset. I 1666 oppgis han som "studios" (student), trolig etter et opphold i København med sikte på en karriere som embedsmann. Han var da 35 år, og virket trolig som handelsfullmektig hos sin mor. Overtok Skipvik i 1672. Fra 1673 bygslet han også Skattøra. Da han døde var han den rikeste mannen i prestegjeldet.

    Fødsel:
    omk 1631

    Occupation:
    Handelsmann og Jekteskipper

    Død:
    Da han døde omkring 1700 var han den rikeste mannen i prestegjeldet. Enken fortsatte handelen og jektebruket med 4 drenger og 3 hjemmeværende sønner.

    Hans giftet seg med Ingeborg Hansdatter. Ingeborg ble født 1635 , Ringvassøya, Troms. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 3.  Ingeborg Hansdatter ble født 1635 , Ringvassøya, Troms.

    Notater:

    I 1702 heter det om henne at hun klarte seg godt økonomisk. Hun holdt halvt bygdefar med Christen Knudsen Lorch på Nordeidet og drev handel med kreditt i Bergen. I 1710 kom hun i tvist med grannen sin, lensmann Nils Lemming i Langesund, om grensen mellom hans gård og Elvevold. .

    Død:
    omk 1713

    Barn:
    1. Hans Hansen Hegelund ble født 1679.
    2. 1. Christen Hansen Hegelund ble født 1681 , Hansnes, Ringvassøya, Troms.
    3. Søren Hansen Heggelund ble født 1683; døde 1759, Helgeland, Nordland; ble begravet 23 Jul 1759, Karlsøy, Troms.


Generasjon: 3

  1. 4.  Morten Christensen Heggelund ble født , Ebeltoft, Danmark (sønn av Christen Sørensen Hegelund og Margrethe Henriksdatter); døde, Elvevoll, Ringvassøya, Troms.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Occupation: Troms
    • Residence: Elvevoll, Troms

    Notater:

    Morten Christensen Heggelund

    Fogd. Født omkring 1600. Levde fra 1635 til 1658 på Elvevoll (Skipvik, Hansnes), Ringvassøy, Karlsøy. Han døde 1658 eller 1660.
    Chr. Brokkenheuser skriver i 1939 om personer og forhold i Viborg.
    Om Christen, borgermester i Viborg omkring 1620, skriver han at
    "med ham ophørte, saa vidt det kan ses, den mannlige Gren af Slægten at bo i Byen - hans to Sønner rejste til Norge -
    og denne var derefter kun repræsenteret paa Spindesiden."

    Selv om alt tyder på at Morten kom fra Viborg, er det en innførsel i Bergen Borgerbok av 15.08.1661 der en Christen Michelsen Heggelund har oppgitt Ebeltoft i Jylland som fødested. En gren av slekten må i alle fall ha bodd der.
    "Karlsøy og Helgøy Bygdebok" har en anførsel om at fogden Heggelund kom fra Ebeltoft, dog uten kildeangivelse.
    EMBETSMENN I MIDT-NORGE I TIDEN 1660-1700: Morten bodde 1629-34 på gården Yttre Hernes i Bodin, og drev gården til 1652/59 ved hjelp av gårdsfolk. Trolig var han gårdsfogd på Bodøgård i denne tiden. Han eide 1650 2 våg i Indre Hernes og 2 våg i Rønvik i Salten.

    Ifølge "Bodin bygdebok" bodde Morten på Ytter-Hærnes i Bodø i flere år, og giftet seg der før han reiste videre nordover. De eide eller leide jord på de fleste av gårdene i Kirkegrenda.
    Vi vet ellers lite om fogden Morten Hegelund på Elvevoll. Mye tyder på at han drev handel og jektebruk, noe som ble fortsatt av hans enke i 1660-årene. Han ble far til 3 av de mest velstående jekteskippere og handelsmenn i prestegjeldet ved slutten av 1600-tallet. Det var en velstående slekt, som videreførte tradisjonene innen handel og jektebruk til inn på 1800-tallet.
    Karsøy og Helgøy hørte i sin helhet til det store Helgøy tinglag, som var ett av de 3 tinglag i Tromen len i 1609. Lenet dekket da området mellom Malangen og Finnmarks grense. De to øvrige tinglag var Skjervøy og Hillesøy. Lenet utgjorde også et fogderi og et sorenskriveri. I forbindelse med de store utenrikspolitiske problem i landsdele mot slutten av 1500-tallet, ble lokalstyringen lagt om i 1598. De mange smålen ble for det meste slått sammen til ett hovedlen, Nordlenene, med lensherre bosatt på Bodøgård eller omegn. Samtidig fikk Finnmark lensin lensherre bosatt på Vardøhus. Dermed kunne sentraladministrasonen i Kjøbenhavn bedre følge med i det som foregikk i Nord-Norge, og dessuten øve større kontroll med fogdene. De viktigste forvaltningsoppgavene lokalt var konsentrert rundt bygdetinget som omfattet hele tinglag, og ble holdt 2 ganger årlig. Her var alle voksne menn pliktig til å møte. På tinget foregikk skatteinnkrevingen, her ble ogsXX ført straffesaker og sivile saker. En viss del av almuen ble av fogden utpekt til lagrette, som skulle dømme i saker som kom opp, avgi bevitnelser, og ellers bekrefte det som foregikk på tinget.Lagrettemennene skulle edsfestes av lagmannen pXX Steigen, som var øverste sjef for rettsvesenet i Nord-Norge.
    Fra 1590-årene ble det ansatt en egen embetsmann, en edsvoren skriver eller "sorenskriver", som skulle være lovkyndig, og ha til oppgave å hjelpe lagretten med å utforme dommene. Etterhvert ble det sorenskriveren som ble den egentlige dommer, og lagretten ble redusert til å være rettsvitner. Skriverens distrikt omfattet hele lenet eller fogderiet, som da ble identisk med sorenskriveriet.
    Fra ca. 1600 var det fogd og skriver som i felleskap sto for den lokale forvaltning, men med ulike gjøremål. Fogden styrte tingmøtet, krevde skatter og virket som anklager, Skriveren assisterte i lagretten i rettssaker og førte retts- eller tingprotokollene. I tillegg finner vi en såkalt bondelensmann, som var en slags medhjelper for fogden, en bestilling eller et tillitsverv uten særlig godtgjørelse.

    Når vi møter lensadministrasjonen i kildene fra ca. 1610, er det med Karlsøy som sentrum. Her bodde da både sorenskriver og fogd, og det ser ut til at dette var det vanlige utover resten av 1600-tallet. Det virker som om fogdene ble utskiftet hyppig, og vi kjenner fra de 10-12 årene i perioden 1609-21 følgende:
    1610: Nils Paulsen.
    1610: Nils Nilsen.
    1611-12: Lauge Jonsen.
    1612-18: Thomas Rostorp.
    1619-20: Christen Sørensen.
    1620-24: Søren Nilsen.
    Noen embetsgård fantes ikke, så fogdene og skriverne var som andre avhengige av å bygsle jord i distriktet. Vi finner også flere av fogdene igjen i sognet utover selve embetsperioden, noe som antagelig betyr at de i tillegg til fogdestillingen drev handel, jektebruk og utredning. Av gårder som ble bygslet av fogden eller forhenværende fogder i denne tiden, finner vi Reinsvold.Skattøra, Brattrein, Hattøy, Jegervatn og Nord-Lenangen.
    I 1620 hadde enka etter Christen Sørensen Hegelund, Margrethe Henriksdatter, bygslet både Bratrein, Skipvik (Elvevoll, senere Hansnes) og fra 1623 Hessfjord.
    Elvevoll ble brukt av Morten Hegelund fra ca. 1635 til 1658. Han hadde også Hessfjord som underbruk.
    I 1667 satt hans enke Synnøve her, og drev handel og jektefiske. Gården ble senre bebodd av Hegelundslekten fram til Hoelslekten kom inn her ca. 1885. At gården igjen skiften navn til Hansnes, skyldes trolig flytting av huset til neset, der hovedgården senere sto. Dette skjedde muligens da Hans Hegelund overtik ca. 1672.
    Hegelundslekten holdt til på Elvevoll til 1862, med inngifte av bl.a. Oderup og Kiil.

    Bopel: Elvevold (Hansnes) i Langsund. Bygslet også Hessfjord i Langesund.
    Fogd og biskop i Troms ca. 1634-ca. 1660.
    Morten og broren Mikkel sier H. Figenschou er trolig de første av slekten
    Heggelund som kom til Norge.
    Mikkel som prest i Trondheim.
    Skattmanntallet 1645 fører opp at han bodde i Helgøy og brtalte skatt for
    seg, kona, datteren og de 3 sønnene.

    Fødsel:
    omk 1600

    Occupation:
    Fogd i Troms

    Død:
    1650-1660

    Morten giftet seg med Synnøve Hansdatter. Synnøve (datter av Hans Oluffsen Soop og Kjersten NN) døde, Elvevoll, Troms. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 5.  Synnøve Hansdatter (datter av Hans Oluffsen Soop og Kjersten NN); døde, Elvevoll, Troms.

    Notater:

    3 sønner minst. Synnøve residerte som enke på Elvevoll i 1666. hun hadde da 5 drenger og den vokse sønnen Hans på gården. Synnøve var dermed den største arbeidsgiver i området, noe som kan tyde på at hun fortsatte med handel og jektebruk etter sin mann. Det eneste jektebruket i 1666 hørte til på Elvevoll. 4 kyr, 12 sauer og 2 hester. Også kjent som Sindøff Hansdatter.

    Fødsel:
    omk 1605

    Død:
    etter 1667

    Barn:
    1. Christen Mortensen Heggelund ble født , Elvevoll, Troms; døde 1696, Helgöy, Troms.
    2. 2. Hans Mortensen Heggelund ble født , Elvevoll, Troms.
    3. Søren Mortensen Hegelund ble født , Elvevoll, Troms; døde, Grunnfjord, Ringvassøya, Troms.


Generasjon: 4

  1. 8.  Christen Sørensen Hegelund ble født , Ebeltoft, Danmark (sønn av Søren (Søfren) Mortensen (Mortenssøn) Hegelund og Maren (Lauritsdatter?) Christensdatter); døde 1644.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Occupation: 1614, Viborg, Danmark

    Notater:

    Ifølge Bygdebok for Karlsøy og Helgøy I side 332 var han fogd 1619-1620. Enken etter fogden Margrethe Henriksdatter bodde på Brattrein 1620-1624, se samme bygdebok side 417. Viborg Kjøbstads Historie (s 799) angir ham under borgermestre 1614-1622. Borgmester 1614 etter Morten Hvass og med Gunde Skriver til 1619 og deretter med Peder Sørensen. Bue Kaae: Peder Hegelunds Almanakoptegnelser, bind II, side 127.

    Fødsel:
    omk 1570

    Occupation:
    Borgermester i Viborg 1614-1622
    Kilde:
    Personalhistoriske oplysninger om embeds- og bestillingsmænd i Viborg indtil aar 1875, side 799:
    Borgermestre
    Christen Sørensen Hegelund, 1614-1622.
    Søn af Raadmand Søren Hegelund i Viborg og Maren Christensdatter; Borgermester etter Morten Hvass og med Gunde Skriver til 1619 og derefter med Peder Sørensen.
    G. m. 1. Borgermester Gunde Skrivers Datter.
    G. m. 2. Karen Jensdatter,

    Christen giftet seg med Margrethe Henriksdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 9.  Margrethe Henriksdatter

    Notater:

    Enken etter fogden Christen Sørensen Heggelund bodde på Brattrein 1620-1624, se Karlsøy og Helgøy Bygdebok I side 417. Usikkert om hun er mor til ektemannens barn.

    Død:
    etter 1624 bodde på Bratrein til 1624

    Barn:
    1. 4. Morten Christensen Heggelund ble født , Ebeltoft, Danmark; døde, Elvevoll, Ringvassøya, Troms.
    2. Mikkel Christensen Heggelund ble født , Ebeltoft, Danmark; døde, Trondheim.

  3. 10.  Hans Oluffsen Soop (sønn av Oluff Nilsson Tibi og Gjertrud Anfinnsdatter Soop); døde 31 Okt 1621, Bodø, Norway.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Occupation: Hernes, Hedmark

    Notater:

    Prest i Kirkegrenda på Ytter-Hærnes.ved Bodø. Han var trolig far til Synnøve Hansdatter. EMBETSMENN I MIDT-NORGE I TIDEN 1660-1700: Her kalles han sogneprest Hans Olsen i Bodø.

    Occupation:
    Prest på Ytter-Hærnes, kannik

    Død:
    døde på Bodin prestegård (Bodø)

    Hans giftet seg med Kjersten NN. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  4. 11.  Kjersten NN

    Notater:

    Død:
    døde ca 1629, Ytter-Hærnes, Bodin

    Barn:
    1. 5. Synnøve Hansdatter døde, Elvevoll, Troms.


Sidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0.3 , skrevet av Darrin Lythgoe © 2001-2020.
Stromsnes.info - redigert av Arnulf Strømsnes Copyright © 2000-2020 All rights reserved. | Retningslinjer for personvern.
Translate »