Notater |
- Jeg kan ikke se at barna til presten Torben Rejersen har brukt slektsnavnet Gamst, heller ikke hans hustru Gunelle. Deres datter Margrete var gift med Søren Pedersen Gamst, og deres barn brukte slektsnavnet Gamst. Søren var Handelsmann i Loppa.
Fra Loppa øy er slekten Gamst vidt forgrenet over hele Finnmark og Troms fylker, og grener av denne slekten rekker videre i bygder og byer sør i landet.
Ifølge Andreas Erlandsen er stamfar til denne her utbredte slekt som bærer familienavnet Gamst,Torben Reiersen Gamst, sogneprest til Loppa. Men som nevnt har jeg ikke funnet bevis for at han har brukt slektsnavnet Gamst.
Andreas Erlandsen bygger på de eldre samlinger i sitt verk "Biografiske Efterretninger om Gejstligheten i Trondhjem Stift".
Hr. Torben har sikkert nok en eller annen forbindelse med landsbyen Gamst i Jylland, hvorav den danske skekten Gamst har sitt navn, uten at det en sikker forbindelse har blitt påvist.
Da Andreas Erlandsen, som grundig har studert de eldre samlinger om geistligheten både i sør og nord, og således hevder at Hr. Torben også bærer familienavnet Gamst, kan en med noenlunde sikkerhet gå ut fra at han har sin avstamming fra Jylland, men formentlig født og vokst opp i Trøndelag. Således har det ikke vært mulig ved grundige (?) undersøkelser i Riksarkivet i Kjøbenhavn og i de gamle prestekaldslister i Danske Kancellis arkiv å skaffe full klarhet i hans familieforhold, envidere om han virkelig er barnefødt i Danmark eller Norge. Grunnen til at en ikke har oppnådd å få konkrete opplysninger i dette spørsmål, skyldes hovedsaklig at det ikke er bevart kirkebøker eldre enn fra 1723 i landsbyen Gamst, som ligger i Anst sogn, Anst herred i Ribe amt i Danmark.
En må derfor støtte seg til de antagelser at Torben Rejersen likevel er født i Norge. Dette fremgår i såfall ganske tydelig av Kjøbenhavn Universitets matrikkel, hvor han i juni 1644 er dimittert til universitetet fra Trondhjem skole av M. Johan Zoega, hvilket han immatrikuleres som Torbernius Reardi Nidrossiensis' har altså vært bosatt i Trondhjem og kommer jo også fra denne bys lærde skole.
Etter de her nevnte opplysninger en kjenner, er det nærliggende å tro at Hr. Torbens familie befant seg i Trøndelag, og at han sikkert var sønn av en dansk-norsk borger, som etter alt å dømme har kalt seg Rejer. Det er vitterlig at det pXX den tid kun var embedsmannssønner som fikk den høgre skoles utdannelse i Trondhjem, sjeldnere en allminelig bondesønn. En skulle derfor ha grunn til å anta at Hr. Torben var sønn av en embedsmann, som trolig satt i slike kår at sønnen kunne kostes frem. Derimot finner en det lite trolig at Hr. Torben selv, etter at han var blitt sogneprest til Loppen og satt i dårlige kår med mange barn, var istand til å koste den lærde skole på sin sønn Peder Torbensen Arctander, som senere ble prestelært og pers. kapellan til Voss. En må her gå utfra at Peders besteforeldre i Trøndelag hjalp ham i denne sak. Navnet Arctander kan sønnen ha fått fra moren. Arctander var en rik og mektig slekt i Trondhjem og Stjørdal pXX denne tiden. Men navnet kan også Peder Torbensen Arctander ha fått fra en gudfar/fadder som muligens var den som senere påkostet ham utdannelse.
Torben Rejersen skal først ha vært kapellan, og kom til Loppa som sådan antagelig i 1651. I 1674 utnevnt til sogneprest, og endelig beskikket som prost i Vest-Finnmarken.
(Norske Samlinger, VIII, 7, side 297.)
Han var gift med Gunelle Pedersdatter. Dette fremgår av en inskripsjon på en sølvkanne, vekt 17 og 3/8 lodd, nevnt i et skifte etter Torben Sørensen Gamst, Dypvik, 22. august 1763. Kannen var forsynt med følgende inskripsjon:
"Hr. Torben Rejersen og Gunelle Pedersdatter".
Det er ting som tyder på at han må ha vært gift før han kom som kapellan til Loppa, idet han i et brev til tinget, skrevet 15. juli 1662 (ifølge Justisprotokollene) hevder at han "sitter i små kår med ti små barn".
Han døde på Loppa i 1695, og nevnes ennå som sogneprest i 1690, men da som en meget gammel mann.
Ifølge Stuve, "Håløyminne" (hefte 4-49. 8. bind) kjenner en av de ti barna kun 7, en sønn og 6 døtre. Men Axel Hagemann mener at Torben sannsynligvis har hatt en sønn ved navn Søren som går igjen i slekten.
Kilde: Leonh. Gamst: Loppa øy gjennom tidene og slekten Gamst. Side 93-95.
|