Elen Dorothea Brygger hadde i sitt ekteskap med Andreas Knudsen Olde 2 døtre: Catharina Elisabeth født 1814 og Anna Harboe født 1819. Aldersforskjellen mellom dem var så stor at Anna måtte finne seg andre barn å leke med. Dette kan være årsaken til at hun likte å være sammen med alminnelige folk. Da hun var i 20 årene ble hun kjent med bondegutten Ole Olsen Håtuft, som da lå på vinter-sildefiske ved Herdlevær, der Håtuftgården hadde part i ei rorbu. Dette vennskapet utviklet seg til et forhold som ble misslikte av moren som hadde rike aner. Hun ville ikke samtykke i at datteren giftet seg under sin stand. Men da moren truet med å gjøre henne arveløs ble Anna sint og sa: «Nå reiser jeg herfra og kommer aldri tilbake.» Og slik ble det.
Den 23. september 1844 ble Anna Harboe Olde gift med Ole Olsen Håtuft født 1820. De nygifte flyttet i oktober s. å. til Håtuft i Meland.
Den 7. oktober 1846 ble Catharina Elisabeth Olde gift med Ole Nilsen Herdlevær, yngste bror til Mons Nilsen Herdlevær. Da var Ole Nilsen Herdlevær handelsbestyrer i Blomvåg, og i 1854 kjøpte han Gyldenpris gård av tollbetjent Mical Brygger, bror til Elen Dorothea Brygger, for 5830 spesiedaler.
Anna Harboe Olde var ikke motivert for å være bondekone på Håtuft, det var den store kjærligheten som hadde brutt tradisjonen til hennes slekt. Men det viste seg at alle hennes barn var flinke til å regne og skrive og greide seg bra. Mannen hennes Ole Olsen Håtuft hadde ikke god helse og hun fikk ansvar for det som skulle gjøres på gården og i fjøset. Han ble syk på vei til vinter-sildefisket og døde på sykehuset i Bergen 21. januar 1860, knapt 40 år gammel.
Det hadde de siste årene gått tilbake med gården, og Anna Harboe satt igjen med 5 ukonfirmerte barn. Anders Olai, som var den eldste, hadde tidlig sett hvilken vei det bar med gården, og han bestemte seg for å dra ut så snart han var konfirmert, for å tjene penger og bygge opp igjen gården. Og med morens samtykke reiste han ut og tok til med handel. Hell og lykke var med han og ……..